Nei, du skal ikke bruke varmt vann når du vasker bilen!

ikke-vask-i-varmt-vann-stor
Vi lærer fra barndommen av at vi må bruke varmt vann for å få ting rent. Enten det er vindusvask, oppvask eller klesvask. Hvorfor er da ikke dette en god idé når vi skal vaske bilen? Burde det ikke her være spesielt bra med varmt, rykende vann for å fjerne salt, oljerester og skitt? Vi har tatt en prat med Bjørn-Aage Bredal fra Bilpleiekongen.no for å komme til bunns i dette.

Varmt vann er som kjent mer effektivt enn kaldt vann, og om sommeren kan det nok være en god idé å vaske med vann opp mot 40 °C, men ikke varmere forteller Bredal. Vinterstid derimot kan selv vann på 40 °C forårsake skader i lakken. Karosseri og lakk utvider og trekker seg sammen, i takt med temperaturen i overflaten. Er denne temperaturforskjellen for stor, kan dette påføre varig, uopprettelig skade i lakken.

Med vann som har en temperatur på 40 grader og helt opp mot 70 °C som enkelte selvvask anlegg har, vil temperaturforskjellen i karosseri/ lakk og vann være så stor at det kan forårsake krakeleringer, eller i værste fall løsne lakken fra underlaget. Spesielt om du bruker varmt vann i kombinasjon med høytrykk kan dette påvirke lakkens kvalitet i større eller mindre grad.

ikke-vask-i-varmt-2-stor

Bredal forteller at om vannet er varmere enn temperaturen lakken bakes i, som gjerne er rundt 65 °C, kan dette virke direkte inn på kvaliteten i lakken, sammen med trykket fra høytrykk spyleren kan dette skape varig skade både sommer og vinter. Bilpleiekongen anbefaler oss derfor å sjekke hvilken temperatur ditt lokale selvvaskanlegg har. Dessverre er det enkelte som her skrur opp til full styrke på runt 70 °C, noe som utvilsomt gir en ren bil på rekordtid og fornøyde kunder der og da, men de varige konsekvensene kan være så mye større for kunden, og oppdages sjelden før man går grundigere til verks på vårparten.

 

Varmt vann fjerner voks

Et godt vokslag på bilen hjelper deg å holde lakken beskyttet mot ytre påvirkninger som salt, veistøv, asfaltrester etc. Og ikke minst hjelper en god voks deg å holde bilen ren lenger, ved at overflaten oppfører seg nærmest som en teflon-stekepanne; ingenting fester seg ifølge Bredal.

Ved bruk av varmt vann på en vokset bil, vil du faktisk påvirke vokslaget mer enn om du bruker avfetting. «Trikset» er selvsagt å alltid ha en «ny-vokset» bil, så eliminerer man mer eller mindre behovet for avfetting også, og bilen er langt enklere å holde ren. Alt du trenger er en mild såpe og kaldt vann. Ved å tilsette en hurtigvoks, som f.eks. Autoglym Rapid Aqua Wax ved hver 4-5 vask, vil du oppnå å alltid ha et godt vokslag på bilen, og bilen vil oppleves imponerende enkel å holde ren, også i slaps, søle og saltede veier. Nesten som magi, legger Bredal til.

 

En «Latmannsvoks» er en smart løsning for å holde bilen nærmest ny-vokset gjennom en tøff vinter. Rengjøringen blir enklere og behovet for sterke kjemikalier eller varmt vann uteblir.

Olav Barhaugen

Author: Olav Barhaugen

Del denne saken på