Restaurert fremtidsbil avduket i Geneve

Goodyear og Klairmont Kollections avduker den restaurerte Sahara II på gjennomskinnelige Goodyear-dekk på den internasjonale bilmessen i Genève 2019.

I samarbeid med Klairmont Kollections avduket Goodyear den restaurerte Golden Sahara II på den internasjonale bilmessen i Genève 2019. Golden Sahara II, en ikonisk modifisert bil fra 1950- og 60-tallet, var en av de første sjåførløse konseptbilene, og var utstyrt med glødende, gjennomsiktige dekk som Goodyear spesialutviklet for konseptet.

«1950- og 60-tallet var en periode med intens fornyelse hos Goodyear. Vi samarbeidet med pionerer innen mobilitet om alt fra utforskning av månen til hastighetsrekorder på land», sier Henry Dumortier, direktør for forbrukersektoren hos Goodyear Europe. «Goodyears samarbeid på Golden Sahara II-prosjektet var vårt første skritt i retning av å skape en fremtid for selvkjørende mobilitet.»

 

Golden Sahara II ble utviklet av Jim Street og den legendariske bildesigneren George Barris, og var en plattform for utprøving av nye elektroniske systemer. Den hadde et kontrollsystem med en flyinspirert kontrollspake for akselerasjon, bremsing og styring og et automatisk bremsesystem som brukte sensorer til å oppdage potensielle gjenstander foran bilen.

Dekkene til bilen ble utviklet av Goodyear, som brukte Neothane, en gjennomsiktig form for syntetisk gummi, og inneholdt lamper så de kunne skinne. Dette var en del av et større forskningsprosjekt hos Goodyear som ville undersøke om dekk kunne brukes til å forbedre sikten i dårlig vær eller bli stilt inn til å lyse opp når føreren tråkket på bremsepedalen.

De spesielle lysende dekkene fra Goodyear

«Golden Sahara II er en helt unik bil og en del av amerikansk bilhistorie», sier Larry Klairmont, grunnlegger og eier av Klairmont Kollections,et museum med 300 klassiske og modifiserte biler i Chicago i Illinois, USA. «Teamet mitt og jeg er stolte over å få samarbeide med Goodyear for å bringe dette ikoniske kjøretøyet tilbake på den internasjonale bilmessen i Genève 2019,

Her er en video fra når bilen ble presentert

I sine glansdager ble Golden Sahara II sendt ut på turné i USA og ble brukt i filmer og TV-serier. Deretter ble den stående i en garasje i bortimot 50 år før Klairmont Kollections kjøpte den fra Mecum Auctions i 2018. Golden Sahara II ble restaurert ved hjelp av Speakeasy Customs and Classics i Chicago, og ble presentert i Geneve med fire nyproduserte gjennomskinnelige dekk fra Goodyear.

«Vi føler oss virkelig beæret over enda en gang ha fått lov til å være med på Golden Sahara II-prosjektet», legger Dumortier til. «Forskning og utvikling er fortsatt kjernen i alt Goodyear gjør. Arbeidet med prosjekter som Golden Sahara II og konseptdekkene vi presenterer i Geneve, er en mulighet til å strekke fantasien og se for oss hva slags produkter og tjenester vi kan komme til å levere i fremtiden.

 

Olav Barhaugen

Author: Olav Barhaugen

Del denne saken på