Nye Volvo XC60 styrer automatisk unna problemene


Nye XC60 avdukes under bilmessen i Genève. Bilen blir utstyrt med tre nye, avanserte førerassistansefunksjoner som skal bistå føreren i å unngå uhell.

De nye sikkerhetsfunksjonene gir føreren automatisk styrehjelp eller -støtte ved behov, for å bidra til å unngå potensielle kollisjoner. Volvo mener at de nye funksjonene gjør nye XC60 til en av de sikreste bilene på veiene.

-Vi har jobbet med antikollisjonssystemer i mange år og har sett hvor effektive de er. I Sverige har vi sett en nedgang i påkjørsler bakfra på rundt 45 prosent* takket være vår kollisjonsvarsling med autobrems. Med XC60 og de nye systemene for styrehjelp og -støtte, er vi fast bestemt på å redusere antall kollisjoner som kunne vært unngått, sier Malin Ekholm, Senior Director ved Volvo Cars sikkerhetssenter.

City Safety har blitt oppgradert i nye XC60. Nå omfatter systemet styrehjelp som aktiveres når autobrems alene ikke vil være nok for å unngå en potensiell kollisjon. I slike tilfeller vil bilen gi styrehjelp for å unngå hindringen på veien. City Safety bidrar til å unngå kollisjoner med biler, fotgjengere og store dyr. Styrehjelpen fungerer i hastigheter mellom 50–100 km/t.

City Safety har i tillegg blitt oppgradert med systemet Oncoming Lane Mitigation, som hjelper førere å unngå kollisjoner med møtende biler.

Systemet gir automatisk styrehjelp hvis en fører utilsiktet er på vei ut av kjørefeltet, og veileder bilen trygt tilbake i sitt eget kjørefelt og ut av kjørebanen til eventuelle møtende biler. Dette systemet fungerer i hastigheter mellom 60–140 km/t.

-Alle de tre nye funksjonene representerer tydelige steg i arbeidet vårt med å få fullstendig selvkjørende biler ut på veiene, sier Malin Ekholm.


Volvos Blind Spot Information System (ekstrautstyr), som varsler førere om biler som befinner seg i blindsonen, har også fått en oppgradering. Nå tilbyr systemet styrehjelp for å unngå potensielle kollisjoner med biler i blindsonen, ved å føre bilen tilbake i eget kjørefelt og unna fare.

-Nye XC60 er utstyrt med de samme sikkerhetsteknologiene som ble innført i de større bilene i 90-serien. Dette er helt i tråd med vår strategiske tilnærming til å utvikle sikkerhetssystemer som er basert på virkelige forhold. Visjonen vår er at ingen skal bli alvorlig skadet eller omkomme i en ny Volvo i 2020, sier Malin Ekholm.

Akkurat som de større bilene i 90-serien, blir XC60 utstyrt med en rekke avanserte sikkerhetssystemer, inkludert Large Animal Detection, Run-off Road Mitigation samt mulighet for førerstøttesystemet Pilot Assist som ekstrautstyr.

Nye Volvo XC60 vil bli avduket under bilmessen i Genève.

*Kollisjonsvarsling med autobrems er en del av City Safety-systemet. Reduksjonen på 45 prosent gjelder biler som er utstyrt med tredje generasjon av denne teknologien.

Olav Barhaugen

Author: Olav Barhaugen

Del denne saken på