Mer heder til Fords ecoboost-motor

Ford-EcoBoostEn liten bensinmotor som bileiere over hele Europa nå trykker til sitt bryst på grunn av dens fremragende drivstoffeffektivitet og imponerende ytelser har mottatt sin 8. utmerkelse på 4 år i forbindelse med utdelingen av Årets Internasjonale Motor.

For fjerde år på rad ble Fords 1.0-liters EcoBoost kåret til “Beste Motor Under 1 liter.” Den ble kåret som klassevinner – basert på kjørbarhet, ytelser, økonomi, raffinement og teknologi av en jury bestående av 87 motorjournalister fra 35 land. I fjor ble 1.0-liters EcoBoost den første motoren som ble kåret til Årets Internasjonale Motor tre år på rad, og ble i 2012 kåret til “Beste Nye Motor.”

Ti Ford-modeller i Europa kan leveres med 1.0-liters EcoBoost-motoren. En av fem nye Ford-kjøretøy solgt i Europa i 2014 var utstyrt med 1.0-literen, inklusive nesten to av fem for Fiesta.* Ford undersøker også muligheten for en ny tilnærming til sylinderdeaktivering som vil kunne gi ytterligere forbedringer.

– 1.0-liters EcoBoost-motorene har skapt en helt ny situasjon for små bensinmotorer og vi er stolte over at den fortsatt er best i klassen til tross for et økende antall konkurrenter, sier Joe Bakaj, ansvarlig for produktutvikling i Ford Europa.

Ford arbeider for tiden sammen med Schaeffler Group om å teste et nytt to-delt svinghjul som muliggjør sylinderdeaktivering innen et videre spekter av motorbelastninger og hastigheter og bidrar dermed til å redusere nivåene på støy og vibrasjoner. Veitester har også vist en ytterligere reduksjon av drivstofforbruk med opptil 6%.

– Selv for en aggressivt nedbygget motor som 1.0-liters EcoBoost kan det oppnås en betydelig reduksjon av drivstofforbruket gjennom utkopling av sylindere, sier Carsten Weber ved avdelingen for avansert drivlinjestyring hos Ford Europa. – Den høyeste prioriteringen ved utviklingen av nye forbrenningsmotorer er den pågående reduksjonen av drivstofforbruket.

1.0-literen kan fås med 100 HK, 125 HK og 140 HK, produseres i Tyskland og Romania og er nå tilgjengelig 72 land i verden. Tidligere har denne motoren også fått en rekke høythengende internasjonale priser for sine teknologiske løsninger .

Globalt finnes det i dag en rekke kraftige men likevel drivstoffeffektive EcoBoost-motorer, inklusive 1.5-, 1.6-, 2.0- og 2.3-liters firesylindrede og 2.7- og 3.5-liters V6-motorer. Sistnevnte er utviklet for å drive den nye superbilen Ford GT, som vil bringe Ford tilbake til Le Mans i 2016.

– Fords 1.0-liters EcoBoost forblir ett av de beste eksemplene på motornedbygging, sier Dean Slavnich, redaktør for fagtidsskriftet Engine Technology International og styreformann for utdelingen av den 17. Årets Internasjonale Motor, som ble avholdt i Stuttgart i Tyskland. – Denne fantastiske 3-sylindrede motoren viser at det fortsatt er rom for forbedringer for forbrenningsmotoren.

Olav Barhaugen

Author: Olav Barhaugen

Del denne saken på