Lykkelig Østberg og skuffet Mikkelsen i Australia

Mens Mads Østberg oppnådde gode resultater i Rally Australia, måtte Andreas Mikkelsen føye nye skuffelser på lista for marerittsesongen 2018.

For Andreas var det slutt nesten før det hadde begynt. På SS3 var det plutselig en traktor ute i løypa, noe som resulterte i at han mistet konsentrasjonen og kjørte ut. Mads derimot hadde en knalltid på denne etappen, og var i mål 5,9 sekunder foran teamkollega Craig Breen. Dermed gikk han opp i ledelsen og holdt seg der resten av dagen.

Mads Østberg fløy gjennom løypene på fredag, og ledet etter første dag.

På Lørdag kunne Andreas starte igjen under Rally 2 reglementet, og han kjørte meget bra. Han var raskere enn Mads gjennom hele dagen, og mens Mads måtte gi tapt på ledelsen hadde Andreas jobbet seg oppover i feltet og lå på en 17. Plass foran søndagens avsluttende etapper. Mads lå på fjerde bak Ott Tanak, Latvala og Paddon.

Det var mange luftige svev i Australia, og hardt å være understell

Begge nordmennene kjørte raskt men sikkert gjennom søndagens etapper. Mads holdt fjerdeplassen fra søndag, og med over 20 sekunder frem så det mørkt ut for en pallplassering. Men på nest siste etappe kjørte Ott Tanak ut, og dermed rykket Mads opp på tredjeplass. Andreas endte på en 11. Plass, akkurat utenfor poengplasss.

Før helgens løp var det fortsatt åpent hvem som skulle bli verdensmester.

Dette var sesongens siste rally, og en spennende sesong er over. Hele fire førere har stått på seierspallen denne sesongen, og før denne helgen var det helt åpent hvem som skulle bli verdensmester. Kun 24 poeng skilte de tre i toppen. Kampen sto først og fremst mellom Sebastien Ogier og Thierry Neuville med hhv 205 og 201 poeng. For Ott Tanak med 181 poeng hadde nærmest bare en teoretisk mulighet for å bli verdensmester, men i Rally kan allting skje.

Sebastien Ogier og teamsjef Malcolm Wilson er fornøyd etter at tittelen var sikret etter en thrilleravslutning

Spenningen var stor gjennom hele helgen, og når Neuville måtte bryte på SS 22 søndag ettermiddag var det plutselig en mulighet for Tanak å kunne ta innpå ledende Ogier. Men på SS 23 måtte også Tanak bryte, og dermed var det klart at Ogier var verdensmester for sjette gang på rad. Dermed kunne han senke skuldrene, og gi alt på den siste Powerstage-etappen. Der slo han til og satte beste tid, og satte dermed et solid punktum for den mest spennende WRC-sesongen på lang tid.

Toyota Gazoo Racing og Teamsjef Tommi Mäkinen jubler etter å ha vunnet konstruktørmesteskapet

Konstruktør-mesterskapet var like åpent med bare 25 poeng som skilte Toyota, Hyundai og Ford. Men med Latvala på førsteplass og Lappi på fjerde var det Toyota Gazoo Racing som sikret mesterskapet denne gangen. Forøvrig første gang siden 2007 at det var forskjellig bilmerke på fører- og konstruktørmesterskapet

Mads Østberg og kartleser Torstein Eriksen er godt fornøyd med pallplass i sesongens siste løp

Mads Østberg sier at det har virkelig vært en helg med både opp- og nedturer. Spesielt opp på Fredag, når vi ledet rallyet, og ned i går når vi ikke følte oss helt komfortable ute i løypa. Det var ikke lett å komme tilbake etter et så langt opphold siden Rally Wales. Men vi pushet på og ga aldri opp. Vi klarte å legge litt press på rivalene våre i dag. Innsatsen på de glatte og krevende etappene i dag viste seg å gi uttelling til slutt. En god avslutning på sesongen.

Det har vært mye trøbbel for Andreas Mikkelsen denne sesongen

Andreas Mikkelsen har gjennom hele sesongen vist at han og kartleser Anders Jæger holder et tempo helt i toppen, men episoder og uflaks utenfor hans herredømme har overskygget prestasjonene. Han hadde håpet at helgens rally som var hans 100. WRC-løp skulle endt bedre, men slik gikk det dessverre ikke. Heldigvis kunne han fullføre løpet, men var sjanseløs i sammendraget

– Det ble ikke det resultatet vi hadde håpet på i det siste løpet for sesongen – og jeg begynner å bli lei av å si det. Igjen startet vi løpet bra og kjempet i toppen. Men så ble løpet ødelagt da vi dro av veien etter møtet med traktoren. Lørdag og søndag har vi bare vært opptatt av å ha det gøy, og vi viste at vi har tempo til å henge med. Søndag fikk vi streng beskjed om å ta bilen til mål og sikre andreplassen i fabrikkmesterskapet, og da tok vi det litt mer forsiktig, oppsummerer han.

Nå er det bare å legge sesongen bak seg og se frem mot 2019 sier Andreas.

Selv om avslutningen ikke ble som han hadde håpet på, ser Hyundai-føreren bak resultatet, og der finner han mye som er bra å ta med seg inn mot en ny sesong.

– Resultatet ble ikke bra, men likevel har det vært en positiv helg. Jeg er fornøyd med kjøringen og har levert bra på alle underlag. Men det blir deilig med en liten pause nå, tenke på noe annet og samle krefter inn mot en ny sesong. Det skal bli godt, sier han.

Sluttresultat Rally Australia

 

Olav Barhaugen

Author: Olav Barhaugen

Del denne saken på