Fremtiden er elektrisk, også hos Mercedes

1mdh22479
Mercedes girer opp utviklingen av elektriske biler. Viser ny kompakt-SUV på skalerbar elektrisk plattform.

Mercedes har til nå vært litt tilbakeholdne når det gjelder elektriske biler, men på bilutstillingen i Paris viser de at de tar elektrisk mobilitet på alvor. Med konseptstudien Generation EQ presenterer de en forsmak på sitt nye sub-merke EQ. De nye elbilene skal bygges på en felles plattform som kan skaleres for alle biltyper med tanke på akselavstand, sporvidde og alle sentrale systemkomponenter inkludert batterier. Med en blanding av stål, aluminium og karbonfiber holdes vekten nede. På denne plattformen kan man bygge alt fra kompakte småbiler, sportslige cabrioleter, sedaner, stasjonsvogner og SUV-er.

Konseptbil

Konseptbilen Generation EQ ser ut som en glattere versjon av GLC. Vindusviskere ogdørhåndtak er skjult, og sidespeilene er erstattet av kameraer. Innvendig domineres cockpiten av en flytende 24-tommers trykkfølsom skjerm der alle funksjoner er samlet. I tillegg er det trykkbrytere på rattet og i midtkonsollen. Konvensjonelle brytere er brukt kun til å justere de fire skålformede setene.

mercedes-generation-eq-7

500 km rekkevidde

Fremdriften besørges av en motor på hver av akslene, slik at man får firehjulsdrift. Batteripakken er plassert under gulvet mellom akslene, slik at vektfordeling og tyngdepunkt blir optimalt. Motorkraften er skalerbar i forhold til biltype, og er maksimalt på 300 kW og 700 nm. Batteriene består av Litium-ion moduelr levert av Mercedes’ datterselskap Deutsche Accumotive, og har en modellavhengig kapasitet på over 70 kWh, noe som kan gi en rekkevidde på rundt 500 km. Batteriene er forberedt for flere typer lading. Både fra konvensjonell stikkontakt, hurtiglading eller induksjonslading. Med hurtiglading på 300 kW kan du få 100 km rekkevidde på fem minutter.

mercedes-generation-eq-5

Fullstappet med sikkerhetsutstyr

Generation EQ er selvfølgelig utstyrt med alt av tilgjengelige førerassistansesystemer. I tillegg er det gjort forberedelser for autonom kjøring. Informasjon om andre kjøretøyer kan utveksles, og til og med navigasjonssystemet er intelligent. Det tredimensjonale kartet kan vise informasjon om bilens omgivelser i sanntid.

Merkenavnet EQ står for ”Electric Intelligence” og skal brukes på både biler og tilhørende utstyr som hjemmeladere. I tillegg vil EQ inkludere en rekke tjenester for bilens brukere.

1mdh15019

Olav Barhaugen

Author: Olav Barhaugen

Del denne saken på