De første BMW X7 er på veien

BMW X7 er forventet å ha sin debut under bilutstillingen i Paris høsten 2018. Nå er produksjonen av førseriebilene i gang.

Å lansere en helt ny bilmodell er en krevende øvelse, selv for BMW som etter hvert har fått god erfaring i dette. Men når den nye bilen er merkets toppmodell i sitt segment, overlates ikke noe til tilfeldighetene. Allerede nå er produksjonen i gang på BMW’s fabrikk ved Spartanburg i USA. Det er de såkalt førserie-bilene som nå produseres. De brukes til testing under alle slags forhold. Fra kvelende varme i Death Valley til kulde og glatte veier i Skandinavia. Nå starter finpussen på utviklingsarbeidet og de mange testførerne har nå noen måneder på seg til å luke ut svakheter og om mulig forbedre bilen ytterligere. På en bil i denne klassen skal alt være perfekt. Disse bilene brukes også til crashtester og for dokumentasjon og typegodkjenning i de ulike markeder. Tekniske spesifikasjoner som ytelse og forbruk blir også målt i denne testperioden.

BMW’s fabrikk i Spartanburg bygger pr i dag X3, X4, X5 og X6, og med nye X7 blir det totalt fem modeller som triller ut fabrikkportene i South Carolina. Med sine 411.000 produserte biler sist år er dette BMW’s største fabrikk. Ca 70% av produksjonen går til eksport, og Ifølge amerikanske myndigheter er BMW USA’s største bileksportør målt i verdi. Hele 9000 mennesker arbeider på denne fabrikken, og ytterligere 1000 vil bli ansatt de kommende 3 år.

BMW X7 iPerformance som ble vist som konseptbil under bilutstillingen i Frankfurt gir oss en pekepinn på hvordan den nye X7 vil bli.

BMW X7 blir den største SUV-en fra BMW og går i direkte konkurranse med Mercedes GLS og Audi Q7 som har hatt noen års forsprang på BMW i dette segmentet. Det forventes høye ytelser og mye luksus når nå BMW kommer på banen i klassen for store luksuriøse SUV-er. X7 blir den første BMW med tre seterader, men det varsles også en luksus-variant med to seterader og bedre plass. Den vil møte konkurransen fra Maybach-versjonen av Mercedes GLS, men også biler som Bentley Bentayga og den kommende SUV-en fra Rolls Royce. Vi fikk en forsmak på den nye X7 under bilutstillingen i Frankfurt sist høst, da konseptbilen X7 iPerformance ble presentert. Dette var en hybridbil, og den drivlinjen vil også bli videreført i produksjonsmodellen. I tillegg vil det komme flere bensin- og dieselvarianter og mest sannsynlig med V12-eren fra 760 på topp.

 

 

Olav Barhaugen

Author: Olav Barhaugen

Del denne saken på