Ford sparer deg for fartsbøter

fartsbøter
Teknologi som hjelper sjåføren til å unngå kostbare fartsbøter er iferd med å bli en av de mest populære utstyrsvalgene for Ford-kunder i Europa.

Nå gjøres dette utstyret – Ford Intelligent Hastighetsbegrenser – tilgjengelig også på den nye SUV-modellen Ford Edge, som dukker opp hos norske Ford-forhandlere i løpet av sommeren.

Når systemet aktiveres av sjåføren – bruker Fords Intelligente Hastighetsbegrenser kameraer til å lese fartsgrenseskiltene – og justerer gasspjeldet slik at sjåføren unngår å overskride fartsgrensen, noe som ikke bare kan føre til kostbare bøter, men også kjøreforbud og ulykker.

Denne uken iverksetter for øvrig det europeiske trafikkpolitiet TISPOL en uke med konsentrert overvåkning av hastighetsgrensene i 27 europeiske land. Et lignende tiltak i fjor førte til at over 540.000 bilister ble tatt for å kjøre for fort.

Økt fokus på kameraovervåkning av hastigheten vil føre til at minst 500 nye overvåkningskameraer monteres i Frankrike innen 2018, mens i Storbritannia har en parlamentskomité bedt om utvidet bruk av kameraer for å overvåke hastigheten på veiene. Nylig ble også det første kameraet for hastighetsovervåkning montert i Luxembourg. Det er med andre ord grunn til å regne med at muligheten for å bli oppdaget når en bryter fartsgrensen blir stadig mer sannsynlig

Dette er det åpenbart stadig flere sjåfører som tar med i beregningen når de setter seg bak rattet. Siden Intelligent Hastighetsbegrenser ble lansert på de to første Ford-modellene (S-MAX og Galaxy) har over 95% av dem som allerede har kjøpt disse to bilmodellene bestilt teknologien. I Norge er tallene 96% for S-MAX og 98% for Galaxy.

Sjåførene er ikke alltid klar over at de bryter fartsgrensen, og blir først klar over det når de ser blinket av en kamerablitz, med en påfølgende fartsbot i posten. Intelligent Hastighetsbegrenser kan med andre ord fjerne en av stressfaktorene ved å kjøre bil og sikre at sjåføren holder lovlig hastighet.

Intelligent Hastighetsbegrenser kombinerer funksjonaliteten til to Ford-teknologier:

Justerbar fartsbegrenser – som gjør det mulig for sjåføren å stille inn kjøretøyets maksimale hastighet manuelt

Trafikkskiltgjenkjenning – viser sjåføren skiltene med aktuell fartsgrense og forbikjøringsforbud, og tilhørende skilt når fartsgrensen opphører – i instrumentpanelet

Ford Intelligent Hastighetsbegrenser kan sørge for at bilens toppfart automatisk justeres til lovlig hastighet på veier med skiftende fartsgrenser. Hvis kjøretøyet er utstyrt med navigasjonssystem bruker Intelligent Hastighetsbegrenser også kartdata for forbedret nøyaktighet hva gjelder fartsgrenser.

Systemet bruker et kamera i frontruten til å overvåke veiskiltingen. Når hastighetsgrensen er lavere enn innstilt makshastighet senker systemet automatisk mulig toppfart. Når fartsgrensen igjen øker lar systemet sjåføren akselerere til den nye hastighetsgrensen.

Andre avanserte sjåførassistanseteknologier som er introdusert av Ford i Europa inkluderer videoteknologi som gjør det mulig å se rundt hjørner. Det innovative Front Split View-kameraet er nå tilgjengelig som ekstrautstyr på nye Ford S-MAX og Galaxy og viser sjåføren et 180-graders bilde av det som er foran bilen fra et videokamera i grillen. I et kryss med dårlig oversikt eller ved utkjøring fra en eiendom med eksempelvis en høy hekk vil kameraet vise sjåføren kjøretøy, fotgjengere og syklister som nærmer seg fra begge sider.

Et annet sikkerhetssystem fra Ford er Blindsonevarsler som gir varsel både visuelt og med lyd dersom et kjøretøy krysser bak eget kjøretøy når dette rygges ut fra en parkeringsplass.

Olav Barhaugen

Author: Olav Barhaugen

Del denne saken på