Ford satser på firehjulstrekk

Ford2015_IAA_CD-Car_Lineup_001Ford forventer å selge 139.000 biler med firehjulstrekk i Europa i 2016 – en økning på 120% sammenlignet med 2014.

Ford vil tidlig neste år tilby avansert firehjulstrekk på hele ni av 17 bilmodeller i Europa. sammenlignet med tre modeller i 2012. Disse inkluderer SUV-modellene Ford Edge og Ford Kuga; personbileneFord Galaxy, Ford Mondeo, Ford Mondeo Vignale og Ford S-MAX, den nye høyytelsesmodellen Ford Focus RS; og varebilene nye Ford Ranger pickup og 2-tonns Ford Transit.

Ford planlegger å selge 200.000 SUV’er (to- og firehjulstrekk) Europa neste år – en økning på 200% sammenlignet med 2013. Ford har nylig startet produksjon av den store SUV-modellen Ford Edge for Europa, i tillegg planlegges den kompakte Ford EcoSport lansert i Norge i løpet av 2016.

For den europeiske bilindustrien venter analyseselskapet IHS en økning i SUV-salget fra 20% av totalt personbilsalg i 2014 til 27% i 2020.

– Med vår rekke av avanserte firehjulsdrevne kjøretøy kan Ford levere bekymringsfri fremkommelighet nesten uansett kundenes ønsker og behov, sier Per Gunnar Berg, adm. dir. hos den norske Ford-importøren. – Kundenes etterspørsel etter SUV- og firehjulsdrevne biler er så stor, at vi planlegger å introdusere fem nye kjøretøy i løpet av kommende tre år i SUV- og crossover-markedet, forteller Berg.

Fords SUV-familie. Edge, EcoSport og Kuga

Fords SUV-familie. Edge, EcoSport og Kuga

Firehjulstrekk tar enda bedre grep

Ford Edge, Galaxy, Kuga, Mondeo og S-MAX har alle Fords Intelligente firehjulstrekksom leverer sømløs overføring av dreiemoment mellom alle fire hjul for å gi enda bedre veigrep og fremkommelighet, ikke minst under vanskelige kjøreforhold. Intelligent firehjulstrekk måler hvordan bilens hjul griper fatt i underlaget og kan justere fordelingen av dreiemoment til 50/50 mellom for- og bakhjul på under 20 millisekunder, altså tjue gangere raskere enn tiden det tar å blunke.

Ford Focus RS med firehjulstrekk representerer en banebrytende teknologi som gir trygge sving- og kjøreegenskaper helt opp mot bilens dynamiske grenseverdier, sier Dave Pericak, direktør for Global Ford Performance.

Ved kun å levere dreiemoment der det til enhver tid er nødvendig, vil intelligent firehjulstrekk ha minimal innvirkning på drivstoffeffektivitet og CO2-utslipp sammenlignet med permanent firehjulsdrift. Også Ford Transit har et unikt intelligent firehjulstrekksystem, som gir klasseledende veigrep og fremragende dynamiske egenskaper i kombinasjon med en differensiallås som sikrer optimalt veigrep under ekstreme kjøreforhold.

Ford Ranger pickup har et 4×4 system som tillater sjåføren å velge mellom bakhjulsdrift og firehjulsdrift i hastigheter opp til 120 km/t. For lavhastighetsdreiemoment og ekstra motorbrems i utforbakker kan sjåføren kople inn lavgirserie med firehjulsdrift. Blant forbedringene på nye Ford Ranger er en drivstoffreduksjon på opptil 17%*, blant annet som følge av Auto-Start-Stop, ny utveksling og elektrisk servostyring.

Video: Se hele Fords AWD-program

Per Gunnar Berg er svært optimistisk grunnet utvidelsen til hele 9 modeller i Fords sortiment med firehjulstrekk – det største utvalget Ford noensinne har kunnet tilby europeiske kunder. – Med firehjulstrekk nå tilgjengelig på nye Mondeo, Mondeo Vignale, S-MAX og Galaxy – i tillegg til Kuga, Ranger, 2-tonns Transit, samt toppmodellen Focus RS og den store Ford Edge – som begge lanseres i første halvdel av 2016 – vil dette garantert trekke flere kunder til Ford. I Norge står modeller med firehjulstrekk for nesten 40% av totalsalget på personbiler, så utvidelsen av vårt modellutvalg passer perfekt for det norske markedet og har allerede begynt å vise gode resultater for Ford, avslutter Berg.

Olav Barhaugen

Author: Olav Barhaugen

Del denne saken på