Europas rimeligste hydrogenbil

ix35_FCEV_2Nå kan du kjøpe Europas rimeligste hydrogenelektriske bil i Norge. Takket være fravær av avgifter kan man nå få en ix35 Fuel Cell fra Hyundai for under en halv million kroner.

Modellen er en SUV med elektrisk motor på 136 hk/100kW som gir en toppfart på 160 km/t. Strømmen produseres av hydrogen og utslippet består av noen dråper rent vann. Fabrikken oppgir rekkevidde opp til 600 km, men det har vært kjørt 700 km på en tank. Utfordringen er bare å få fylt opp tanken, men her er det bedring i sikte.

Hvor er hydrogenpumpa?

Hvor er hydrogenpumpa?

Utbyggingen av hydrogenstasjoner øker både i Skandinavia og resten av Europa, hvor det forventes rundt 50 stasjoner i løpet av 2016. Nylig ble det åpnet en stasjon i Gøteborg for både biler og busser i tillegg til stasjoner i Malmø og Stockholm. Danmark har stasjon i København, pluss seks andre steder. I Norge har vi en stasjon i Porsgrunn og fire stasjoner i Oslo-området – den nyeste på Gardermoen. Det jobbes med planer for flere stasjoner i Norge.

Heller ikke hos brukthandleren på Sjoa er det muiig å få kjøpt hydrogen

Heller ikke hos brukthandleren på Sjoa er det muiig å få kjøpt hydrogen

Hyundai har nylig gjennomført historiens største enkeltleveranse av denne type bil i Europa med 50 stk til diverse firma- og privatkunder. Dette tar det totale antallet slike biler fra Hyundai opp til 250 i Europa. I tillegg kommer et lignende antall biler fra andre produsenter.

Hyundai har som mål å bli ledende på null-utslipp biler innen 2020, dvs hybrid, plug-in hybrid, batteri- og hydrogenelektriske biler. De startet serieproduksjon av ix35 Fuel Cell i 2013, etter å ha jobbet med teknologien siden 2000. I løpet av 2015 vil bilen være til salgs i 13 land i Europa pluss Australia, Canada, Korea og USA. Hyundai har lenge trent opp sine forhandlere, også i Norge, til å håndtere salg og service på disse bilene for å sikre en høy kvalitet på leveransene

I Norge er det i dag registrert 28 hydrogenelektriske biler.

Olav Barhaugen

Author: Olav Barhaugen

Del denne saken på