Euro NCAP har kåret de sikreste bilene

2017 har vært det travleste året noensinne for NCAP. Hele 70 bilmodeller har blitt testet, og nå er de sikreste bilene presentert.

Det er gledelig å se at et stort antall biler oppnår høyeste klassifisering, 5 stjerner. Men samtidig er det også mange som har et stort forbedringspotensiale. Spesielt er det de mindre og rimelige bilene som kommer dårlig ut. Flere av dem med viktig sikkerhetsutstyr som tilleggsutstyr i enkelte markeder. Flere modeller er testet både med og uten dette utstyret, og det viste store forskjeller. Mest merkbart var det på Kia-modellene Rio og Stonic som fikk 3 stjerner med standard sikkerhetsutstyr, men 5 stjerner med ”Safety Pack” som tilleggsutstyr. På modellene som selges i Norge er denne pakken standardutstyr.

En annen overraskelse i 2017 var Ford Mustang som også ble levert uten en del førerassistansesystemer. Den fikk bare 2 stjerner, men fra Juli produksjon 2017 er dette standard, og Mustang får dermed 3 stjerner. I og for seg heller ikke et godt resultat, men til Fords forsvar skal det nevnes at det er sikkerheten for barn/baksetepassasjerer som trekker ned. Men baksetet i en Mustang er i utgangspunktet lite egnet for passasjerer uansett.

2017 ble også året da en bilmodell ikke klarte å få en eneste stjerne hos Euro NCAP. Fiat Punto som rikitignok er på vei ut av markedet, fikk dårligste resultat noensinne. Dette viser hvor viktig moderne sikkerhetsutstyr er. Forgjengeren Grande Punto fikk i 2005 hele 5 stjerner hos Euro NCAP. Etter 2009 ble bedømmingen endret, og barnesikkerhet, fotgjengersikkerhet og førerassistansesystemer ble også lagt vekt på. Dagens Punto er i hovedsak lik Grande Punto, men har ikke blitt oppgradert med det som er vanlige sikkerhetsdetaljer på dagens biler.

Det er kåret årsvinnere i seks ulike klasser. Volkswagen tok hjem seieren i tre av dem, men den sikreste bilen av dem alle var en Volvo.

Her er vinnerne:

Premiumklassen: Volkswagen Arteon

Stor SUV: Volvo XC60

Liten SUV: Volkswagen T-Roc

Supermini: Volkswagen Polo

Liten MPV: Opel Crossland

Liten familiebil: Subaru XV/Subaru Impreza*

*Subaru XV og Impreza oppnådde samme resultat, og deler derfor førsteplassen i sin klasse. Abildet Subaru XV

 

 

Olav Barhaugen

Author: Olav Barhaugen

Del denne saken på