Enda tøffere Octavia

Toppmodellene av Skoda Octavia har fått seg en facelift. Hvordan kjører den nye RS med 230 hk?

Nick Mason, tidligere trommeslager for Pink Floyd, hobbyracer og lidenskapelig bilsamler, sa en gang at han liker Audis sportslige stasjonsvogner fordi de er så raske og de har plass til et trommesett. Da hadde han nok ikke kjørt en Octavia RS stasjonsvogn. I hvert fall ikke den nye med 230 hk (tidligere 220) eller med den merketypiske fargen Rallye-grønn. I forbindelse med oppdateringen får RS både stillbare dempere og det nye Octavia-ansiktet med fire lykter, i tillegg til et betraktelig arsenal av assistentsystemer og bredere sporvidde bak.

Og da har vi ikke engang nevnt den progressive styringen eller den elektroniske differensialsperren XDS Plus. Men det kommer mest av at motorveien i retning av Budapest gir få muligheter til å sjekke RS-ens kjøredynamiske egenskaper.

Inne i bilen er det knapt noen forskjell mot den rimeligere Octavia.

Så vi hører mer på The Wall gjennom stereoen Canton, som er ekstrautstyr, og venter på avkjøring 36 (Bruck/Leitha-Ost). Et steinkast derfra ligger Driving Camp Pachfurth. Her viser RS hva den kan. Den svipper behendig gjennom vekslende svinger, og kjøremodusen RS tillater skikkelige sladdevinkler på vått underlag før ESP-en griper inn. Og den er morsom å kjøre.

RS-setene er pene å se på, og de gir mye støtte

Det skyldes ikke minst den nye progressive styringen, som er både fintfølende, lett og tillitvekkende. Det skal også nevnes at den RS 2,0 TDI med 184 vi kjørte etterpå også etterlot et godt inntrykk. Ikke at bensinbilen med forhjulsdrift hadde problemer med veigrepet, men firehjulstrekkeren er enda mer nøytral rundt svinger, inkludert overmodige sladder. Da er det så man spør seg hvorfor ikke RS med bensinmotor har firehjulsdrift.

I RS-modus holder ESP-en bilen i litt løsere tøyler.

Men det kommer i hvert fall en enda sterkere versjon av RS, nemlig en med 245 hk. Den skal komme i tillegg til denne mindre motoren, og erstatter den ikke. Men vi tror vi vet hvilken av dem Nick Mason hadde valgt.

Jan Einar Wettre

Author: Jan Einar Wettre

Del denne saken på