Dieselmotor i Ford F-150!!

Det er ikke mange år siden det var utenkelig med noe annet enn en bensin V8 i en US Ford pickup. Nå kommer den med Diesel V6

Ford F-serie har vært den mest solgte pickupen i USA. Ufattelige 896 764 biler ble solgt i 2017. Det vil si 2 biler i minuttet gjennom hele året! Den mest solgte modellen er F1-50, men den leveres også i større og kraftigere versjoner som F-250, F-350 og F450. Disse har kraftigere ramme og er beregnet på profesjonelt bruk.

Inntil for få år siden var en bensin V8 det opplagte motorvalget. De senere årene har kraftige V6-motorer tatt over i de minste modellene. Blant annet en 2,7 liter turboladet utgave på 325 hk. Selvsagt er også en V8 tilgjengelig, men de som ikke er helt avhengig av V8-brumlingen velger gjerne 3,5 liters Ecoboost-motoren.  Den har litt færre hestekrefter, men større dreiemoment. Dermed kan den trekke større last og bruke mindre bensin.

Nå lanseres det altså en dieselmotor i F-150. Motoren skal produseres på Fords Dagenham-fabrikk i England, og vil være den første dieselmotoren som noensinne er levert i F-150. Den har 250 hestekrefter og et dreiemoment på 596 Nm, ifølge de amerikanske spesifikasjonene.

Maksimal ytelse og drivstoffgjerrig

– For alle pickup-eiere som vil ha god drivstofføkonomi, kombinert med god trekk-kraft og nyttelast – tilbyr vi nå en 3.0-liters Power Stroke V6-motor som leverer maksimalt på begge områdene. Desto tøffere du bruker den desto mer vil du sette pris på de klasseledende ytelsene den leverer, og hvor lite drivstoff den bruker, sier ansvarlig for Global Powertraining Engineering i Ford Motor Company, David Filipe.

Maksimalt dreiemoment blir levert fra 1750 omdreininger. Dette gjør at F-150 kan trekke 5,171 tonn og ha en nyttelast på 916 kg samtidig som den i amerikanske EPA-målinger bare har et oppgitt forbruk på 0,94 l/mil.

Fords fabrikk i Dagenham er den i verden som produserer flest dieselmotorer for selskapet. Her produserer 3000 ansatte rundt 800 000 dieselmotorer for hele verdensmarkedet hvert år.

Uslåelig trekkraft

– Den uslåelige trekkraften og styrken i en dieselmotor er en perfekt kombinasjon med den ikoniske F-150 pickupen. Ford Europa har den beste ekspertisen til å utvikle de mest sofistikerte dieselmotorene. Ved vår fabrikk i Dagenham har vi også utviklet andre toppmoderne dieselmotorer som 2-liters Ford EcoBlue- og den nye 1.5-liters EcoBlue-motoren, sier direktør for motorutvikling i Ford Europa, Stephen Gill.

 

 

 

 

Olav Barhaugen

Author: Olav Barhaugen

Del denne saken på