BMW med to verdensrekorder i drifting


To av BMW’s kjøreinstruktører har satt to verdensrekorder i drifting. Redskapen var to spesialbygde BMW M5.

I løpet av åtte timer satte kjøreinstruktør Johan Schwartz ny verdensrekord i kontinuerlig drifting med hele 374,2 kilometer. Rekorden ble satt på BMW’s testanlegg i South Carolina, USA. Kjøringen foregikk på en rundbane som ble kontinuerlig vannet. Den forrige rekorden var på 144 km, men BMW ville nå ta i skikkelig og drifte i åtte timer. En av de største utfordringene med denne rekorden var drivstoff. En standard tank ville ikke ha nok bensin til å tilbakelegge hele distansen. Men når jagerfly kan fylle drivstoff under fart, så må det jo være mulig med bil også. Hadde bilen kjørt rett frem hadde det ikke vært noe problem, men når den ligger i drift blir det straks verre.

I samarbeid med selskapet Detroit Speed ble det lagd et system ikke ulikt det som brukes på jagerfly. Drivstoffet ble levert fra en tilsvarende M5 med en tank og kraftig pumpe om bord. Den hadde kapasitet til å levere innpå 60 liter i minuttet. Matt Butts fra Detroit Speed sto lent ut gjennom høyre bakvindu mens sjefsinstruktør Matt Mulins fra BMW Performance senter la bilen i perfekt drift ved siden av Schwartz M5. Når de var nær nok koblet Butts på slangen, og startet tankingen. Etter fem vellykkede tankinger var rekorden et faktum, og den gamle rekorden var nå slått med 230 km.

Rekordholder Johan Schwarz (tv), Bensinfyller Matt Butts og «Tankbilsjåfør» Matt Mullins med det synlige beviset på at de er verdensrekordholdere

Som om ikke dette var nok slo Matt Mullins følge med Schwarz i en time, og de tilbakela da 79,3 km. Det er verdensrekord i parallelldrifting på vått underlag.

Her er hvordan rekordforsøket ble planlagt og gjennomført

 

Olav Barhaugen

Author: Olav Barhaugen

Del denne saken på