Disse bilene driter fuglene oftest på!

shutterstock_222004447
Er det slik at enkelte biler er mer utsatt for fugledritt enn andre? Faktisk, ifølge Bjørn-Aage Bredal, mannen bak Bilpleiekongen, er enkelte farger mer utsatt enn andre. Bredal viser til en undersøkelse gjort av Autoglym i England, og skal vi stole på denne undersøkelsen bør din neste bil være grønn.

Bredal mener at ny forskning fra Storbritannia viser noen fakta som kan påvirke ditt neste bilkjøp. Det kan faktisk virke som fugler oftere slipper sitt fornødende på noen farger fremfor andre. Studien er utført av Autoglym på mer enn 1000 biler i fem engelske byer, og viser at røde biler er den fargen fuglene liker best som toalett. Hele 18% av fuglene valgte fargen rød.

Blå og sort bil ble også ofte oppsøkt av fjærkre for å legge igjen sitt høyst personlige «visittkort» (Henholdsvis 14% og 11%). De tryggeste fargene i synkende rekkefølge var hvit, grå/ sølv, og grønn.

Det er ikke vanskelig vitenskapelig å forklare fuglenes preferanser, sier Bredal, men det florerer av anekdotiske teorier. Vi kan lese i enkelte nettfora at noen mener rødfargen er en «alarm-farge» for fugler, nærmest slik vi kjenner fra okser og tyrefekting.  Man mener da at dette betyr fare og provoserer angrep.

shutterstock_3934135

Andre mener at blått forvirrer fugler, noe som gjør at de tror de flyr over (ekstremt liten?) innsjø. Atter andre foreslår at jo mer skinnende en farge er, desto større er sannsynligheten at den tiltrekker seg fugler. (Lærer vi her at vi ikke skal vaske bilen for å unngå fugleskitt?)  De mørkere fargene er mer reflekterende, og her er teorien; hva fuglen ser (og angriper) er dens eget speilbilde. De skiter og angrepet er gjort.

Slik ble resultatet av undersøkelsen

Med bare drøye 1000 biler kontrollert kan ingen reelle konklusjoner trekkes, mener Bilpleiekongen. Denne studien handler nok mer om hvor i landet du bor og hvor du parkerer bilen din. Men dersom du ikke klare å bestemme deg for om du vil ha rød eller grønn bil, kan kanskje disse resultatene hjelpe deg litt på vei?

Fargene som det skites mest på, ifølge den Britiske undersøkelsen er disse

Farge          Fordeling
Rød               18 %
Blå                14 %
Svart            11 %
Hvit                7 %
Grå/Sølv      3 %
Grønn            1 %

Uansett farge, har du fått fugleskitt på bilen din, er det viktig at den fjernes så fort som mulig. Fugleskitt kan gi alvorlig lakkskade, som i værste fall ikke lar seg reparere. Spesielt sommertid og på varme dager, kan lakkskaden bli alvorlig på kort tid.

Fugleskitt kan påvirke lakken så mye at den krakelerer og danner grunnlag for rust.

Fugleskitt kan påvirke lakken så mye at den krakelerer og danner grunnlag for rust.

Den beste måten å fjerne ekskrementer er med en myk klut og godt lunkent vann. Har fugleskitten herdet, lar du kluten ligge godt fuktet over skitten 10 minutter, slik at den løses opp, og kan fjernes skånsomt.

Et lite tips til slutt: Bruk hansker eller vask hendene nøye etter at du vasket bort fugleskitt. Avføring fra duer, gjess, stær, måker og spurver bærer noe slikt som 60 sykdommer, som kan overføres til menneske.

Olav Barhaugen

Author: Olav Barhaugen

Del denne saken på