BMW prøver igjen – 6-serie GT

Flytende linjer skal skille designet på BMW 6-serie GT fra forgjengeren, 5-serie GT. Mindre vekt skal gjøre den mer kjøreglad. Har de fått det til?

Tekst: Jens Dralle og Jan Einar Wettre – Foto: Bernhard Limberger og Wolfgang Groeger-Meier

Der var det igjen! Ikke mulig å overhøre, denne «plopp»-lyden som ubevisst får deg til å gni halebeinet og trekke nakken inn. Det er lyden du bare hører når noen setter seg mellom to stoler. BMW hjalp omsider 5-serie GT opp igjen og sendte den rett i pensjon, men nå er det 6-serie GT som faller i samme luke. Den er en bil for dem som synes en 5-serie sedan blir for kjedelig (virkelig?), at en Touring smaker for mye av rekkehus (men ikke egentlig, vel?), at en 7-serie blir for dyr (jo, det kan man nok si) og at en X5 blir for SUV-ete (sant nok). Men likevel vil de kjøre BMW, så de tar en 6-serie GT.

Den er en staselig bil, og med 5,09 meter er den klart lengre enn forgjengeren. Samtidig er den mye mindre høy og rund å se på, ikke minst fordi denne nye er to cm lavere. Men bredden er som før.

Ergonomien er fremragende

Ut på veien med oss, for under panseret finner vi den turboladede rekkesekseren som får merkets tilhengere til å tro på det gode i mennesket, uansett hvilken BMW-modell de finner den i. Den hvisker stille til deg at det er helt i orden om det bare går sakte, for den har nok av manerer. Så du ruller avspent avsted og finner deg til rette i det lyse førermiljøet. Der er det vanskelig å forestille seg at grunnfunksjonene kunne vært gjort enklere eller at basisinformasjonen kunne vært lettere å lese av.

Sittestillingen er litt høyere enn i 5-serie og 7-serie, men den er riktig i forhold til siderutene. Det kan man ikke si om alle firedørs coupéer. Der har du jo ofte taket veldig nær deg, fordi man rett og slett sitter for høyt i bilen. Men i 640i skifter åttetrinnsautomaten kjapt til høyeste trinn, og forsyner seg av det gode dreiemomentet på 450 Nm. B58-motoren bygger det opp allerede fra 1380 o/min.

Chassiset, med luftfjæring, adaptive dempere og krengingsstabilisering er herlig. Og dyrt er det, alt sammen.

Over de første humpene merker vi at den to-kammers luftfjæringen som denne 6-serien har, ikke kommer fra noe fjernt eventyrland, i hvert fall når du er alene i bilen. Jo, BMW-en fjærer fint og håndterer selv korte ujevnheter bra, men en 5-serie med adaptive dempere er helt på topp allerede. 6-serien stryker humpene flate med ett støt ekstra, og det at akselavstanden er den samme som i 7-serien har nok betydning for det. Og det faktum at vår testbil står på heller små (du kan bare le) 19-tomshjul.

Lenger foran ser vi de første svingene komme, og de slynger seg gjennom en skog. Hvis du nå velger Sport-modus merker du at setenes sidevanger blåser seg opp og at karosseriet senker seg med ti mm og at den elektromekaniske styringen øker motstanden. Her i området er det sjelden at svingene er helt uten en ruglete overflate, så chassisets grunnleggende hardhet blir straks satt på prøve. Resultatet er at vi tyr til komfortmodusen igjen, for der merker vi i hvert fall lett at denne bilen veier mindre enn forgjengeren. Når det gjelder den firehjulsdrevne 640i oppgir fabrikken at slankekuren har resultert i 160 kg mindre vekt.

Dermed kan BMW-en sveipe gjennom svingene tilsvarende lett og ledig, samtidig som den bremser og styrer inn med stor presisjon. Selvsagt hjelper bakakselstyringen med, og kaster den lange hekken inn i kurvene. Så er det å akselerere ut igjen, selvsagt med stort veigrep. Så trekker du bilen godt opp i turtall, selv om du ikke trenger det. Hvorfor? Fordi denne sekssylindrede motoren gjør det så bra. Opptil 7000 o/min. Og den låter ivrig og høyt, nesten ulovlig, ettersom tilsvarende stemmebruk som dette hos mennesker normalt kommer i etterkant av et betydelig alkoholinntak…

Hva er det som er så morsomt med baksetet i GT? Ingenting. Men det er komfortabelt og luftig

Og hvis 6-serieføreren har tatt for seg av edlere dråper, er det bare å ta plass til høyre bak og la noen andre kjøre. For i baksetet har GT riktig mye plass til deg. I alle retninger. Oppover, forover, i bredden – flott. Sittebenken er godt polstret, behagelig utformet og trukket med mykt skinn. Bare enkelt-setene er borte, ettersom nesten ingen bestilte dem. Også den todelte bakluka som kunne åpnes i overkant eller i underkant er vekk. Det sparer vekt og skaper mer plass.

Bagasjerommet omfatter opptil 1800 liter.

Lukeåpningen er stor (pluss 170 mm sammenlignet med 5-serie GT), og bagasjeavdelingen rommer 610 liter. Lastekanten er lav og gulvet er flatt, mens baksetet er delt i tre. Den er altså praktisk også, denne GT-en med karmløse sidevinduer. Den har også det kjente arsenalet av assistentsystemer og tilkoblingskrimskrams, slik som mange kunder tror de liker. Alt fungerer også fint fra første kjøretur. Bare vinglevarsleren kommer litt ut av det på Autobahn. Men rattet ligger for godt i hånden til at du vil la automatikken ta over. Og GT-en er nydelig å kjøre. Den er komfortabel og rask når du trenger det. Sjelden har noen satt seg så elegant mellom to stoler.

Kommentar

Du kan like eller mislike designet, men faktum er at sammenlignet med forgjengeren har 6-serie GT gitt avkall på de unike trekkene, som enkelt-setene bak og den doble bakluka. Det sparer nemlig vekt. Plassen og nytteverdien er fortsatt sterke, og de ytre målene er store. Kompromisset mellom fjæringskomfort og smidighet er meget godt, men det forutsetter at du investerer i dyrt chassisutstyr.

Jan Einar Wettre

Author: Jan Einar Wettre

Del denne saken på